Az olcsó, alacsonyabb minőségű sonkák húsvétja lehet az idei
Az elmúlt években a magyarok már készek voltak több pénzt adni a sonkáért, ez a trend fordulhat meg idén. Ez azért is gond, mivel az alapanyag ára történelmi magasságokba emelkedett.
Az elmúlt években a magyarok már készek voltak több pénzt adni a sonkáért, ez a trend fordulhat meg idén. Ez azért is gond, mivel az alapanyag ára történelmi magasságokba emelkedett.
A valóság szembement a Nemzeti Agrárkamara tavaly év eleji jóslatával, mely szerint az árfixálás nem hoz külföldi olcsóhús-dömpinget, derült ki a Hússzövetség húsvéti sajtótájékoztatóján. Ahol azt is elárulták, hogy a magyar húsipar az európaival összhangban tavaly megnyeklett.
Több tényező együtt dönti el, hogy mennyit fizetünk a húsvéti ünnepen fogyasztott füstölt húsárukért a boltban. A miniszterelnök európai manőverei áttételesen felelnek azért, hogy épp hány forintot kérnek egy euróért, az euró-forint árfolyam pedig akkor is hat a sertéshús-piacra, ha a magyar húsgyártó a magyar disznótenyésztőtől veszi meg a sonkára valót.
Az élelmiszergyártó és mezőgazdasági szövetkezetek képviselői szerint a fél év már túl van az ideiglenesség határán.
Kicsivel nőtt a magyar termékek aránya a hazai boltokban, ám a drágulás miatt ez könnyen visszafordulhat – derült ki a Hússzövetség húsvéti sajtótájékoztatóján.
Már tavaly elkezdett drágulni a hús, ez így is marad még fél évig.
Van, aki a hús, a tej és a tojás termelési önköltségének 15-20 százalékos drágulását várja, más a sertéstartóknál számít nagy lemorzsolódásra az egyre magasabb takarmányárak miatt.
Már most 10-15 százalékkal többe kerülnek a füstölt hústermékek, mint tavaly ilyenkor.
A forint gyengül, a takarmány drágul és a sertéspestis is okozhat még meglepetéseket, miközben a koronavírussal is küzdenie kell az ágazati szereplőknek.
Egyre több sertéstelepen ölik le az állatokat az afrikai sertéspestisre hivatkozva, mások gyakorlatilag karanténban nevelik fel állataikat. A gazdáknak alig áll rendelkezésükre konkrét információ, így a veszélyeztetett területeken az állomány leölésének kockázatával kell együtt élniük.
A húsipari szövetség elnöke magyarázta, miért lehet drágább a sertéshús.
Hatályba lépett a Magyar Élelmiszerkönyv módosítása, amely magasabb hústartalmat ír elő a felvágottak, a virslik és a párizsik esetében. Ettől még aligha mondhatunk búcsút a húst csak nyomokban tartalmazó, olcsó termékeknek.